ROT-AVDRAG


Den nya regeringen har lagt ett nytt förslag om rot och avdrag men den gamla regeln gäller fram tills årsskiftet.

1. Vad är rot?

Rotavdrag innebär att en villaägare och bostadsrättsinnehavare får göra ett skatteavdrag med 50 procent på belopp upp till maximalt 100 000 kronor när man anlitar en hantverkare för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostaden.

2. 50 000 kronor per person

Rotavdraget är kopplat till den enskilda individen. Är man två delägare i huset/bostadsrätten kan alltså hushållet få en skattereduktion på 2 x 50 000 kronor om arbetskostnaden uppgår till 200 000 kronor. Även arbeten som utförs i fritidshus omfattas, så länge man själv som privatperson står som ägare till det och det är klassat som småhus.

3. Får jag rotavdrag?

Hur mycket du kan ta del av rotavdraget hänger ihop med din inkomst och hur mycket du skattar. Det enklaste sättet att reda på sin maxgräns är att kontakta Skatteverket.

4. Vad täcks av rotavdraget?

Man bör veta att det inte är alla arbeten som täcks av rot. Enklast att ta reda på om det är gör det är att kontakta en seriös hantverkare eller Skatteverket. Avdraget gäller enbart arbetskostnaden, inte material, och företaget som anlitas ska ha en F-skattsedel.

5. Skatteavdrag direkt

Köparen får skattereduktonen direkt vid betalning. Inom ramarna för maximalt avdrag skall köparen betala halva arbetskostnaden inklusive momsen till företaget som utfört arbetet. Det är företaget som ska begära Rotavdraget.

6. 6,4 miljarder kronor

Enligt Skatteverket betalades det ut 6,4 miljarder i rotavdrag under första halvåret 2011. En ökning med ca 6,5 procent mot samma period 2010. Då hade 53 079 företag utfört rotarbeten åt 503 682 personer. Enligt beräkningar har skattebetalarnas kostnader för rotavdraget ökat med två miljarder under 2014.

7. Nytt förslag om rot

Regeringen har nu lagt fram ett nytt förslag på rot. Man vill sänka det från 50 till 30 procent för att kunna satsa 3,2 miljarder på nya bostäder, både hyresrätter och studentbostäder som det är brist på.

8. 15 000 lägenheter per år

Pengarna motsvarar cirka 15 000 lägenheter per år och ska omfatta byggnationer från och med i dag. Målet ska vara 250 000 nya hyresrätter och studentbostäder till år 2020. Regeringen föreslår även ett hyrestak på de nya lägenheterna, tills vidare.

9. Maxtaket kvar

Enligt beräkningar kommer ett arbete som kostar 10 000 kronor att bli 2000 kronor dyrare med det nya förslaget. Däremot kommer inte maxtaket för rotavdrag att ändras, det kommer att ligga kvar på 50 000 kronor per år och person.

10. Maxa pengarna

Vill du utnyttja nuvarande taxa till max ska du passa på att bygga om i år och betala arbetet senast den 31 december. Arbetet i sig ska vara helt klart senast den 31 januari 2016.

Källa: Rot-avdraget.se, Aftonbladet.se, Rotavdrag.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *